F I E S T A

  Imate pitanje?
  Foxtrot

  Ples Foxtrot potiče iz starog plesa “Onestep”-a i “Rag”-a. Onestep je stigao u Evropu iz Amerike 1910.-te godine, i brzo je postao poularan zahvaljujući svojim jednostavnim pokretima. Čak se sa svojom popularnošću mogao takmičiti sa Tangom, a istsnuo je i Valcer. Za Rag je karakterističan korak koji se igra sa savijenim kolenima.

  Foxtrot nastaje u leto 1914.-te, kada je Vaudevillian Harry Fox, kao deo svoje tačke, izvodio „trotting steps to ragtime music“, i tako su ljudi njegov ples nazvali “Fox’s Trot”.

  U porastu slave sjajnih plesača Vernona i Irene Kastles došlo je do fenomena kopiranja svakog njihovog pokreta nakon povratka iz Pariza 1912-ge godine. Zajedno sa novim trendovima, Foxtrot je za čas postao najoriginalniji i najuzbudljiviji od svih društvenih plesova.

  Ubrzo je i svetska plesna elita je pokušavala da savlada neobičan stil kretanja, kada je veoma talentovan amerikanac G.K. Anderson došao u London, i zajedno sa legendarnom Žozefin Bradliosvojio mnoga takmičenja. Postavljena je osnova za stil koji danas znamo kao Foxtrot.

  Enleski učitelji su radili na njegovom daljem razvoju, i 1922.-te godine je dobio današnju formu. 1924.-te se razdvojio na jednu sporiju varijantu-Slowfox, i jednu brzu, pod imenom Quickstep. Slowfox je zasnovan na linearnoj varijaciji, produženih, klizećih koraka, dok jeQuickstep najvedriji, najveseliji društveni ples. Posle drugog svetskog rata se stilom mnogo menjao, tako što su ga dopunili sa poskocima i ritmičnim koracima.

  Foxtrot predstavlja najznačajniji razvoj u standardnim plesovima. Kombinacija brzih i sporih koraka dozvoljava više fleksibilnosti, i pruža značajno veće plesno zadovoljstvo, nego korak ili dvokorak, koji se ranije plesao. Postoji mnogo više varijanti Foxtrot-a nego bilo kog drugog plesa, i na neki način predstavlja ples koji se najteže uči.

  Muzika: lagana, suzdržana, melodična, pravilna. Eleganciju ovog plesa naglašava saksofon, klarinet ili violina.
  Takt: 4/4-ski
  Tempo: 28-30 bpm

  Video galerija