F I E S T A

  Imate pitanje?
  Cha Cha Cha

  Originalno potiče od mamba i rumbe. Doživeo je svoju ekspanziju 1950-tih godina i od tada je verovatno najpopularniji društveni ples. Naziv cha-cha potiče sa Haitija, i odnosi se na deo zvona, koji je stvarao “cha-cha” zvuk. To zvono se čuvalo i koristilo kao instrument. Prema nekim izvorima naziv potiče od karakterističnog šuštećeg zvuka, koje su proizvodile cipele na parketu dok se plesao trostruki mambo korak.

  1940. je Mambo  preplavio SAD, ali je bio brz i dosta težak za igranje. Tako su muzičari usporili Mambo, i Cha-Cha-Cha je rođen. 1954. je zadobio titulu najomiljenijeg plesa, a Palladium na Brodway-u se označava kao mesto rođenja Cha cha cha.

  Veruje se da je 1951. godine Kubanski violinista i kompozitor Enrique Jorrin doveo cha cha ritmove na Kubanske plesne podijume.

  U Evropi su ga po prvi put predstavili  Gerd i Trante Handrich, na Kongresu Udruženja Nemačkih Plesnih Učitelja, 1957. godine.

  Cha-cha-cha se formirao kao ples, te se sada pleše uz širok spektar muzike, od autentičnih latino ritmova, pa sve do sadašnje pop muzike. Ples se sastoji od dva brza koraka i tri sporija koraka na udarcima jedan, dva i tri. Čist, jasan ritam i vesele figure sa puno varijacija su odlike ovog plesa, a oni su ujedno i razlog da mu se i Vi prepustite i pokušate da plešete cha cha cha.

  Među latinoameričke plesove je uvršten 1961. godine.

  Takt: 4/4
  Tempo: 30-32 bpm

  Video galerija