26. Marta 1926. godine, Savoy dvorana otvorila je svoja vrata u Nju Jorku. Ta dvorana je postigla momentalan uspeh sa svojim velikim plesnim podijumom. Noćno plesanje privuklo je većinu najboljih plesača u oblasti Nju Jorka. Podstaknuta prisustvom najboljih plesača i sjajne muzike, muzika u Savoy-u je uglavnom bila Swinging Jazz.

jive

Jedne večeri 1927. lokalni plesni entuzijasta zvani ”kratki George“, posmatrao je neke parove kako igraju. Kada ga je novinar pitao koji ples oni to plešu, slučajno se dogodilo da su se do njega našle novine sa člankom nazvanim “Lindy Hops The Atlantic”, i on je samo odgovorio Lindi Hop. I upravo se taj ples smatra za jednog od predaka Jive-a.

Jive (džajv), je međunarodno priznat naziv za sve njegove pretke, i zapravo spoj svih njih: ’30-tih godina – Lindi hop, Bluz, Sving; 40-tih Bugi-Vugi, Bibop i ’50-tih Rock’n’Roll. Ove plesove, koji su tada bili popularni u SAD, američki vojnici su preneli u Evropu, tačnije u Englesku tokom II svetskog rata. Oni su vrlo brzo su doživeli svoju slavu, jer je njihova muzika takva, da pokreće i poziva na ples i stare i mlade. Posle rata je Boogie uzeo primat u muzici.

Engleski učitelji su uobličili ovaj elegantan ali i dalje živahan ples-Jive. Uz malo sporiju muziku, 1968. godine je zadobio svoje mesto među Latino Američkim plesovima, i značajno promenio imidž plesa, čineći ga uzbudljivijim i bezbrižnijim.

Muzika: brza, pokrena, temperamentna, bezbrižna, osvajajuća, puna životne energije, vesela, mladalačka.
Takt: 4/4
Tempo: 42-44 bpm

Program plesnih kurseva

1

Bronzani program

Osnovni program koji će vam pomoći da steknete siugurnost i oslobodite se na plesnom podijumu.

2

Srebrni program

Koncipiran je da razvije tajming i tehniku u svim plesovima. Stajling će učiniti da izgledate i osećate se prijatno na plesnom podijumu.

3

Zlatni program

Zlato je plesni standard sa velikim stepenom stajlinga. Temeljnija razrada pokreta će učiniti da se zlatni plesači istaknu na bilo kom plesnom podijumu.

4

Dijamantski program

Namenjen je plesačima koji su zainteresovani za performans, javne natupe ili takmičenja. Njegovi zamršeni obrasci mogu se savladati samo ako su oba partnera vešta.

Podeli sa prijateljima

Fiesta na Facebooku

Razmena banera

jooble

vojvodinacafe

Nemate partnera za ples?

Plesni klub FIESTA je jedini klub u Novom Sadu koji može da Vam obezbedi plesnog partnera ukoliko ga nemate. Bez razlike koji ste nivo, početni, srednji ili viši izaberite nekog od naših plesnih instruktora i vežbajte sa najboljima.