F I E S T A

  Imate pitanje?
  Prvi ples: venčanica može biti vaš (ne)prijatelj!

  Bilo da se partner i Vi pripremate sa instruktorom da vaš prvi ples bude kao iz snova ili ćete se odvažiti da improvizujete par okreta i spuštanja na licu mesta uz čuveni stiskavac, tih nekoliko trenutaka u kom su svi pogledi uprti samo u vas možete išekivati radosni i uzbuđeni ili u panici. Sigurno ste vodili računa o mnogo stvari, kao što je izbor savršene ljubavne pesme za prvi ples. Ali, da li ste razmišljali kako će izbor venčanice uticati na vaš ples?

  Nosićete lepu haljinu koja će pratiti vašu liniju tela, obući ćete se u oblak od tila ili će pak biti negde između – sve će to uticati na to kako hodate, sedite, i da, naravno, kako ćete plesati tokom večeri.

  Onda, kako to izbor venčanice može da utiče na vaš prvi ples? Stručnjaci imaju par saveta za vas!

  …venčanica pripijena uz telo…

  Haljina koja u potpunosti prati liniju vašeg tela će ograničiti vaše pokrete, pogotovu ako je jako uska u predelu kolena. Ukoliko je teško da hodate u njoj, plesanje će biti još teže. Za mladu koja mašta o raskošnijoj koreografiji „tuba“ venčanica uska do sredine butina bi svakako pružila više mogućnosti od  „sirene“, koja je uska do kolena ili niže.

  To ne znači da biste trebali da odustanete od sirena modela ukoliko se najlepše osećate u njoj. Naprotiv, samo nećete moći da pravite velike korake. Još uvek možete plesati valcer ili fokstrot, ali ćete morati da vežbate da to plešete sitnijim koracima (u širini kukova ili manjim). Naravno, i partner će morati da bude svestan činjenice da se nećete kretati previše kroz prostor. Brži plesovi, kao što su salsa, disko, sving su definitivno i dalje u igri dokle god ste spremni da uvežbate koreografiju sa limitiranim kretanjem. Ali ovakva venčanica ima i svojih prednosti – odlična je za lagana podizanja (liftove), jer nema previše materijala u koji partner može da se zapetlja.

  …venčanica A-kroja…

  Venčanice A-kroja uvek su dobar izbor jer možete plesati blisko i lepo sa partnerom, a da haljina ne uiče na koreografiju. Ukoliko venčanica ima šlep koji se vuče po podu, na probi obavezno morate da proverite da li postoji način da se zakači (secure bustle) i omogući vam kretanje u svim pravcima bez saplitanja, uključujući i kretanje unazad.

  Ovo je bezbrižan izbor za ples i daje potpunu slobodu za odabir plesnog stila. Jedino ograničenje mogu da budu isuviše uski rukavi koji vas sprečavaju da podižete ruke.

   

  …Princeza venčanica…

  Ako sanjate o venčanici kao iz bajke, balskoj haljini sačinjenoj od slojeva nežnog materijala koja ima volumen, ali opet dozvoljava partneru da vam priđe blizu. Verovatno će on morati da se navikne na osećaj velike količine materijala među nogama, ali vama ona ostavlja sasvim dovoljno prostora za ples, a tek kakav efekat stvara dok se vrtite na podijumu. Partner mora da vežba i bude svestan svojih pokreta, baš kao i vi, da slučajno ne bi stao na haljinu. Jedna od prednosti izbora ovog tipa venčanice je što u potpunosti skriva vaša stopala, što vamomogućava da se preobujete iz elegantnih cipela visokih štikli u cipele sa platformom, baletanke ili čak patike, pa možete plesati svim srcem. Kako možda nećete moći u potpunosti da priđete partneru, tradicionalno zatvoreno plesno držanje biće najbolji izbor.

   

  Dodatni saveti i trikovi:

  Obavezno razgovarajte sa svojim plesnim instruktorom o izboru vaše venčanice!

  Pri izboru pesme i plesnog stila, izdvojte se sa instruktorom i opišite mu kako izgleda vaša venčanica, kako biste bili sigurni da će koreografija biti u skladu sa onim što nosite. Na taj način za mladoženju će to ostati tajna, a vi ćete biti mirni i opušteni tokom prvog plesa.

  Ne zaboravite na rukave!

  Ako venčanica ima rukave, obratite pažnju na njih tokom proba. Vidite u kojim položajima ruke mogu, odnosno ne mogu da budu. Ovo je važno bez obzira na to da li imate zahtevnu koreografiju ili ne.

  Nosite haljinu na časovima plesa!

  Čak i obična haljina za plažu daće vam drugačiji osećaj nego plesanje u farmerkama, i stvoriće približniji dojam kako će to izgledati na samoj svadbi. Opet, ako je moguće, neka bude najsličnijeg tipa kao venčanica.

  Probajte u konačnoj varijanti!

  To može biti poslednja proba venčanice pred svadbu. Uzmite za sebe malo vremena da otplešete korake po salonu ili krojačkoj radnji.

  Klizite, ne pravite korake!

  Kod haljina sažiponom i podsuknjama od tila trudite se da ne odižete stopala od poda, već klizite po podu umesto da pravite korak. Štikla može lako zakačiti til, pa se može desiti da se pocepa ili da se sapletete. Ako zadržite štikle na podu izbećićete mogućnost da se zapletete. Nije teško da to uvežbate tokom časova i steknete osećaj ovakvog pokreta.

  Navucite žipon!

  Zamolite krojačicu ili pitajte u salonu venčanica da vam daju žipon koji ćete navući preko svoje odeće na poslednjem času plesa. Imitiraće venčanicu i pomoći vam da steknete uvid ukoliko postoji ikakvo ograničenje, a neće upropastiti iznenađenje za mladoženju. Ovo će pomoći i njemu da stvori osećaj haljine koja se mota između vaših nogu.

  Ili zakažite privatan čas samo za sebe!

  Ono što vam zaista preporučujemo jeste da donesete venčanicu u plesni studio i bar jednom odigrate ceo ples u njoj, bez prisustva partnera. Vežbaćete sa instruktorom i proći kroz eventualne sporne momente koje haljina pravi.

  Mladoženje: Zakopčajte sako!

  Mnogi misle da treba da skinu sako ili ga ostave otkopčanog za prvi ples, a zappravo mnogo lepše izgleda ukoliko odelo bude kompetno sa zakopčanim gornjim dugmetom. Ako ostane otkopčan izgledaćete kao da imate krila ili plašt, a ako ga skinete može biti previše kežual za tako važan momenat za pamćenje.

  Izdvojte par trenutaka da probate zajedno!

  Sada kad vas je partner već video u venčanici na ceremoniji, iskradite se na nekoliko minuta. Prođite kroz koreografiju u svečanoj odeći, fokusirajte se na podizanja, okrete ili spuštanja pri kojima osećaj može biti drugačiji nego na časovima. Takođe, bilo bi izuzetno dobro ukoliko biste mogli da probate vaš ples u sali za venčanje, što bi vam pomoglo da se osećate mnogo opuštenije u prostoru.

  Pripremite još jednu haljinu!

  Ako se to uklapa u vaš budžet, presvucite se u haljinu koja je kraća ili vam daje više mogućnosti za ples. Kako ne postoji sujeverje oko druge haljine, nju čak možete nositi i na časovima plesa sa partnerom da zaista osetite svaki pokret.