F I E S T A

  Imate pitanje?
  Paso doble

  Paso Doble je živahan teatralan španski ples, razvijen u Francuskoj. Paso Dobl u bukvalnom prevodu znači “dvokorak”, pa se uvek pleše u duplom taktu (npr. 4/4 taktu).

  Ples je zasnovan na konceptu borbe sa bikovima. Koriste se scene iz borbi sa bikovima, kao i muzika koja se pušta tokom borbi za vreme matadorovog ulaska u arenu (paseo) ili tokom prolazaka neposredno pre ubistva (faena). Muškarac igra matadora, a žena je ponekad njegov plašt (cappa), a ponekad i sam bik.

  Ovo je ples gde muškarac stvarno ima svoju predstavu. On pleše ponosno, uspravnih leđa, zabačenih ramena, i uzdignute glave. Njegovi koraci su oštri, progresivni i izvode se po principu peta-stopalo, u obliku marša. Okvir je širi, držanje je čvršće, i za razliku od većine latino plesova ima veoma malo ili nimalo pokreta kukovima. Žena igra manje značajnu ulogu – uglavnom simbolizuje njegov plašt. Ona se kreće se lepršavo po podijumu zajedno sa muškarcem, oko zamisljenog bika, a njihovi pokreti su prožeti elementima Flamenka i podsećaju na borbu u areni. Ples kulminira kada čovek ubija bika – u pitanju je jedan od najdramatičnijih plesova koje ćete ikada videti.

  Paso Doble je veoma koreografski ples, koji se uglavnom pleše na takmičenjima, pre nego kao društveni ples. Muzika je nastala od Espana Cani (španskog ciganskog plesa), koji ima pauze na tačno određenim mestima tokom pesme.

  Paso Doble se uči tek nakon određenog vremena kada se savladaju jednostavniji plesovi.
  Svoju današnju formu je dobio u Francuskoj, a među takmičarske plesove je uvršten 1959-te godine.

  Muzika: veličanstvena, energična, oštra, poletna, jasno struktuirana. Sastoji se od marširajućeg uvodnog dela koji podseća na Flamenko ritam, i dva glavna dela-fraze, sa tačno označenim vrhuncima, kojoj se koreografija prilagođava. Najčešće puštan Paso Doble je “Espana Cani”
  Takt: 2/4
  Tempo: 60-62 bpm

  Video galerija