F I E S T A

  Imate pitanje?
  Njeno veličanstvo – plesna cipelica – Ivana Kovačić

  Lepota plesa je nemerljiva. Svaki aspekt ovog plemenitog spoja muzike, sporta i umetnosti, glamura i mode je priča za sebe. Ono što ih vezuje je da se u svakom od njih uživa a, u skladu sa preferencijama pojedinca, u nekima za stepen više. Kada neko celim srcem zaplovi plesnim vodama upoznajući njihove širine i lepote, dobije želju da sa drugima podeli svoje impresije. Tako se i naša učenica odlučila da sa vama podeli jedan delić svog putovanja, a poznajući je, ovo je tek početak. Tekst naše Ivane Kovačić prenosimo vam u celosti.

  Njeno veličanstvo – plesna cipelica

  Moje impresije

  Verujem da će se mnogi složiti sa mnom da je lepo žensko stopalo jedan od atributa ženstvenosti. Ali, lep oblik ženskog stopala i negovana koža u PLESNOJ CIPELI – to je tek poseban vizuelni i taktilni ugođaj.

  Plesne cipelice su za mene prosto neodoljive: otvorene ili zatvorene na prstima; različitog oblika potpetice koja divno ističe oblik cele ženske noge; različitog načina zakopčavanja tananim kaiševima oko zgloba ili na risu; satenske, kožne, lakovane, sa zlatnim ili srebrnim ukrasima, sa šljokicama, kristalićima, privescima…  Mmmmm, jeza me podiđe od same pomisli na bogatstvo izbora i plezira koje on nosi!

  Koliko pari plesnih cipelica imam? Nikad dovoljno!

  Nemam staklene – nisam Pepeljuga…

  Ajaoj, a da nisam onda stonoga?!

  Kakve plesne cipele nosim?

  Na časovima uglavnom nosim plesne patike ili cipele za vežbanje. Već godinama unazad zbog udobnosti, kvalitetnog materijala i izrade biram one koje pravi jedan poznati engleski proizvođač.

  Kako sa nivoom plesa napredujem, tako na časovima obuvam i plesne cipele, jer podizanje na visoke potpetice zahteva određene veštine, pre svega one vezane za stabilnost. Iako postoji verovanje da „ne plešu cipele već noge”, meni vežbanje u plesnim cipelicama pomaže da usavršim posturu ili sam položaj stopala (znate ono „inside edge of the toe”).

  Plešem standard, latino i salun tango, i za svaki od njih sam brižljivo birala cipelice.

  Činilo mi se isprva da one za standard nisu baš moj stil, ali su me elegancija i sofisticiranost njihovog oblika i bojа s vremenom potpuno razoružali i raznežili. Još kad se lep ženski članak tek nazire ispod haljine sa obrubom od nojevog perja – pa to je očaravajuće! Verujte mi na reč – doživela sam tu čaroliju i žudim za tim da se ponovi…

  Latino cipelice su sasvim sigurno najseksipilnije. Tamniji ten kože i sjajan saten ili kristali na cipelicama daju celoj slici posebnu draž. Znam da će biti onih koji će reći: „Kada da na latino plesačici stignem da gledam stopalo, kad je sve drugo toliko intrigantno?!” E, pa, dragi moji, vežbajte i to, jer ćete biti magnetisani!

  Iskreno, mislim da su plesne cipele za salun tango najlepše ženske cipele ikad osmišljene. Njihov oblik itekako daje samom plesu na privlačnosti, a tangeri na ženstvenosti. Tango cipele sam većinski pravila kod svetskih majstora i zahvalna sam što sam imala mogućnost da to sebi priuštim, jer one zaista mogu da osnaže utisak u vašoj duši i obogate auru koju kreirate na plesnom podijumu. Neke od njih sam osmišljavala sama, a oni ih pravili – te su mi najdraže. Neke od njih su čak završavale na veb-stranicama ili profilima proizvođača, pa su onda druge tangere naručivale moj dizajn, prepoznajući njegovu osobenost.

  Živimo na prostoru i u vremenu kada nije svaka dama u mogućnosti da odvoji novac za individualno napravljenu i specijalno kreiranu plesnu cipelicu. Ovo nije priča o tome, već o zadovoljstvu koje njihovo nošenje pruža. Imati nije uvek stvar mogućnosti – ponekad je pitanje svesti. U slučaju plesnih cipelica, dimenzija zadovoljstva je višestruka: pre svega za plesačicu, ali i za partnera i gledaoca. Verujem i za sudiju. Zar ne, Mihajlo?

  Moja strast prema plesnim cipelicama je neutaživa i neizlečiva. Ono što su za princeze dijademe na glavama, za mene su plesne cipelice na plesačicinim nogama.  Živelo Njeno Veličanstvo Plesna Cipelica!

  P.S. – Na fotografijama u prilogu su lično moje plesne cipelice na mojim nogama. I to nije sve iz moje kolekcije 😉…

  Foto galerija